Fragment

Franse presidentsverkiezingen: 'het is kiezen tussen de pest en cholera'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Franse presidentsverkiezingen: 'het is kiezen tussen de pest en cholera'

Zondag mogen de Fransen voor de tweede en laatste keer naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Anders dan bij eerdere verkiezingen hebben niet alle partijen een front gevormd tegen de partij van Marine Le Pen.

Veel kiezers overwegen om helemaal niet te gaan stemmen, omdat ze ook Emmanuel Macron niet zien zitten. Hij moest die kiezers gisteravond zien over te halen. Op meerdere plekken in Parijs keken mensen samen naar het debat.

Verslaggever Mattijs van de Wiel bekeek het debat met een aantal kiezers in het twintigste arrondissement waar bij de eerste de ronde de extreem-linkse kandidaat Mélenchon de meeste stemmen haalde. De meeste van zijn kiezers blijven zondag liever thuis dan dat ze op Macron stemmen. Ze vinden hem veel te liberaal en noemen hem een product van het systeem. De man van de banken.

Pierre van 34 twijfelt nog. Macron of niet stemmen, Macron moet hem eerst nog overtuigen. Lea van 25 wilde eerst blanco stemmen, ze kon niet kiezen tussen de pest en de cholera. Daarna werd zij het met haar vrienden eens dat ze toch maar Macron zouden stemmen, om Le Pen te blokkeren. Terwijl ze eigenlijk niets moet weten van Macron. "Deze marionet, een streber, wist de media achter zich te krijgen." Ze noemt zijn doorbraak een ongelooflijk bedrog.