Fragment

Trump sluit 'explosief' akkoord met Democraten, Republikeinen totaal verrast

  1. Fragmentenchevron right
  2. Trump sluit 'explosief' akkoord met Democraten, Republikeinen totaal verrast

Om te snel te voldoen aan de roep om noodhulp voor slachtoffers van orkaan Harvey, heeft president Trump het op een mogelijk explosief akkoordje gegooid met de Democraten. In ruil voor steun voor de 7,9 miljard dollar noodhulp hebben de Democraten de stemming over het politiek beladen schuldenplafond van de VS naar voren gehaald. Republieken zijn totaal verrast door de deal, vertelt correspondent Arjen van der Horst in het Radio 1 Journaal.

De tropische storm veroorzaakte vooral in Texas grote overstromingen. Bijna twee miljoen Amerikanen raakten op drift. Haast is geboden omdat de nationale pot voor rampen van de VS opraakt. Vrijdag zat daar nog maar 2 miljard dollar in, terwijl de schade door kredietbeoordelaar Moody's geschat werd op tussen de 50 en 70 miljard dollar. Die schatting geldt alleen voor het rampgebied rondom de zwaar getroffen stad Houston. Het dodental is opgelopen tot zeventig.

Politiek bommetje

Het Huis van Afgevaardigden stemde vandaag met 419 tegen 3 bijna unaniem voor de aanvulling van het nationale rampenfonds. Maar het snelle besluit tot noodhulp legt een politiek bommetje onder de Republikeinse partij.

Dat zit als volgt: om de Democratische steun te versnellen, is president Trump akkoord gegaan met een kortdurende ophoging van het schuldenplafond. Trump wendt hiermee het risico af dat de financiering van overheidsinstellingen opdroogt, maar het besluit gaat in tegen de wens van zijn eigen minister van Financiën Steven Mnuchin en belangrijke Republikeinse congresleden. Zij wilden het schuldenplafond ophogen tot na de Amerikaanse Senaatsverkiezingen in 2018. Nu Republikeinen worden gedwongen op korte termijn weer te stemmen over dit politiek beladen dossier, vrezen zij een afrekening van de Amerikaanse kiezers.

RepublikeinenRepublikeinse politici uit het getroffen gebied zijn allang blij dat er snel hulp komt. De Republikeinse afgevaardigde uit Houston, John Culberson, roemt het "Amerikaanse karakter dat tot uiting komt te midden van al het leed".De Amerikaanse Senaat moet het voorstel voor noodhulp nog wel goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting voor het einde van de week.