Fragment

'Baudet moet zich heel bewust zijn met wie hij allemaal de hand schudt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Baudet moet zich heel bewust zijn met wie hij allemaal de hand schudt'

De Amerikaan Jared Taylor is 66 jaar oud, een auteur, een intellectueel, zeer gewaardeerd binnen de Alt-Right-beweging en extreem-rechts. "Dat is al jaren bekend, en Thierry Baudet weet natuurlijk precies wie die man is. En als hij dat niet had geweten, had hij niet vijf uur nodig om daar achter te komen", zegt correspondent Wouter Zwart in het NPO 1-radioprogramma Nieuws en Co

Vanochtend werd bekend dat Baudet op 12 oktober een ontmoeting in Amsterdam had met de racist. Een woordvoerder van Forum voor Democratie liet weten dat Baudet dagelijks tientallen mensen spreekt, en dat hij het soms eens maar soms ook oneens met ze is. "Ik weet natuurlijk het doel van de afspraak niet", gaat Zwart verder. "Ik spreek ook vaker extreem-rechtse mensen voor mijn vakgebied en dat doe ik om te leren over racistische stromingen. Ik ken zijn beweegredenen niet."

Maar slim is het niet, vertelt Nikki Sterkenburg, die promoveert aan Universiteit Leiden op rechtse bewegingen in Nederland. "Je trekt de relatie met racisme naar je toe." Baudet heeft zich de laatste tijd van extreem-rechts in het algemeen gedistantieerd. "Als Baudet daar afstand van had willen nemen, had hij niet met deze meneer moeten gaan eten. Het is heel duidelijk wie deze man is. Natuurlijke nieuwsgierigheid geldt niet meer in deze tijden", zegt Sterkenburg.

Lees hier het hele verhaal