Fragment

Yara van de Kerkhof: 'Ik ga met vertrouwen de zitting in'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Yara van de Kerkhof: 'Ik ga met vertrouwen de zitting in'

Het internationale sporttribunaal CAS heeft nog altijd geen datum geprikt om de zaak te behandelen die het WADA heeft aangespannen tegen shorttrackster Yara van Kerkhof. Bij de tweevoudig medaillewinnares op de Spelen van Pyeongchang zijn afwijkende bloedwaarden geconstateerd.

"Het is wachten op een datum. Ik hoop dat de zitting niet gepland wordt tijdens een wedstrijd", zegt Van Kerkhof tegen de NOS.

Prijzengeld Spelen is op

Dat er überhaupt een zaak is, zorgt voor veel kopzorgen en ook financiële consequenties. "Ja, dat is niet zo leuk. Het prijzengeld van de Spelen is alweer van mijn bankrekening af. En dat voor het bewijzen van mijn onschuld."

De zaak kwam in mei opeens aan het licht. Met de eerste berichtgeving kwam ook gelijk een reactie van de Nederlandse schaatsbond KNSB én de internationale schaatsunie ISU. Er zou een plausibele verklaring voor zijn, namelijk: de waarden zouden het gevolg zijn van een aangeboren hartafwijking bij Van Kerkhof.

Maar het WADA legde de zaak eind april toch voor aan het CAS. Sindsdien zat Van Kerkhof niet stil. "We zijn bij heel veel specialisten geweest, hebben bij het AMC onderzoeken gedaan. Ik ben op hoogtestage geweest, heb getraind, heb tig keer bloed geprikt om maar te laten zien hoe mijn lijf reageert en ook om het zelf nog duidelijker in beeld te krijgen waar het op reageert en hoe."

De 28-jarige shorttrackster, die in Pyeongchang zilver won op de 500 meter en brons op de estafette, is ervan overtuigd dat de afwijkende waarden het gevolg zijn van een lichamelijke reactie. "Ja, dat hebben we nu ook in beeld. Ik heb een echo gemaakt waarop je in beeld hebt dat het anders is dan bij normale mensen. En al die bloedonderzoeken hebben een patroon laten zien, dat toont het ook maar weer aan."

Kortom, Van Kerkhof heeft haar bewijsvoering rond. "Ja. Ik ga met vertrouwen die zitting in. Dat is fijn. Zeker als je zo veel specialisten hebt die daar ook van overtuigd zijn. Zij zullen het wel weten, dus daar moet ik ook op vertrouwen."