Fragment

Last van Instagram "Opeens zeggen 800.000 mensen wat over mij."

  1. Fragmentenchevron right
  2. Last van Instagram "Opeens zeggen 800.000 mensen wat over mij."

Instagram staat vol met foto's van vakanties, feestjes en andere hoogtepunten. Maar voor de gebruikers van Instagram werkt dat niet altijd even positief. Uit Brits onderzoek blijkt dat Instagram het sociale platform is met de het grootste, negatieve effect op gebruikers. Het zorgt bij jongeren tussen de 14 en 24 jaar voor angst, depressie, eenzaamheid en een slecht lichaamsbeeld, zegt het onderzoek.

Herkenbaar voor de 17-jarige Annegien Schilling. Zij is een van Nederlands bekendste instagrammers. Haar account @Fetching_Tigerss heeft meer 840.000 volgers. Toen ze 13 was en net begon met Instagram, had ze veel last van de reacties die ze kreeg. Vaak gingen die over haar lichaam. "Ik was jong, had geen grote borsten en was ook niet dun. Ik vond het verwarrend. Opeens zeggen 800.000 mensen wat over mij." Inmiddels kan de Instagrammer er beter mee omgaan. "Ik heb het overwonnen. Nu weet ik dat ik niet op dat soort reacties moet ingaan."

Als statement plaatste ze in januari een foto van zichzelf in een naveltruitje met een meetlint strak om haar middel gewikkeld. "Love your body and who you are", stond erbij. Een impulsieve actie die veel aandacht kreeg. En een boodschap die ze nog steeds graag uitdraagt bij haar surrealistische zelfportretten. "Mijn foto’s zijn niet gefocust op beauty. Het gaat om het concept. Ik vind het belangrijk om te vermelden dat wat je online ziet meestal niet echt is."