Fragment

Dag van de Duurzaamheid: 'Koop een nieuwe koelkast, ook als 'ie nog werkt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dag van de Duurzaamheid: 'Koop een nieuwe koelkast, ook als 'ie nog werkt'

In Nederland staan we qua klimaat en duurzaamheid zeker niet vooraan. Zo bungelen we steevast onderaan in de Europese klimaatlijstjes, hebben we veel minder zonnepanelen dan buurland Duitsland en zijn de kolencentrales nog in gebruik. 
Maar het tegengaan van de klimaatverandering is niet alleen gebaat bij grote, politieke maatregelen, maar ook bij jezelf. Die gedachte staat centraal op de Dag van de Duurzaamheid.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft voor deze dag de 'dertien duurzame dwalingen' op een rij gezet: alle misverstanden die er bestaan over duurzaam leven. Verslaggever Maino Remmers bezocht met deze dwalingen in gedachte voor het NOS Radio 1 Journaal een woongroep in Utrecht.

De oude koelkast bleek de grootste duurzaamheidszonde. Een bekend dwaling is het idee dat een werkende koelkast vervangen zonde is, maar de apparaten zijn de afgelopen jaren zó veel zuiniger geworden, dat de consument meer bespaart met een nieuwe kopen dan de oude blijven gebruiken.

Hetzelfde geldt voor wasdroger, vertelt Matthijs Kettelerij van Milieu Centraal. "Voor de magnetron en vaatwasser geldt dan weer wel: houden!"

Een andere veel gehoorde dwaling: waarom korter douchen als we genoeg water hebben? "Gelukkig is er in Nederland geen waterschaarste, maar het opwarmen van het koude water verlangt heel veel energie. Warm water kost 50 keer meer energie dan koud water. Met een korte douchebeurt bespaar je dus niet alleen op water, maar vooral op fossiele energie."


De 'dertien duurzame dwalingen', die onmiddellijk moeten worden vergeten:

- Werkende lampen vervangen voor LED-lampen is zonde

- 's Nachts de thermostaat aanhouden bespaart energie

- Minder vlees en meer kaas eten is goed

- Geen kapotte kleding inleveren bij kledinginzamelpunt

- Het ecoprogramma op (af)wasmachine duurt langer dus meer energie

- Isoleren is duur

- Langzamer rijden op de snelweg helpt niks

- Werkende koelkast of wasdroger vervangen is zonde

- Alle verpakking zijn toch slecht voor het milieu

- Keurmerken zijn niet meer te vertrouwen

- Er is toch genoeg water aanwezig om lang te douchen

- Afval scheiden heeft geen zin, het belandt toch op één hoop