Fragment

Filibuster-Kamerleden zien stunt aan het eind van de nacht stranden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Filibuster-Kamerleden zien stunt aan het eind van de nacht stranden

Na een urenlang debat over het afschaffen van een belastingvoordeel voor mensen met een afgelost eigen huis, stopte de Tweede Kamer er tegen 05.00 uur mee. Tegenstanders van afschaffing van de zogenoemde wet-Hillen spreken van een 'aflosboete'.

50Plus en PVV wilden met urenlange spreektijden de behandeling van het wetsvoorstel vertragen, het zogenoemde filibusteren. Om de wet af te schaffen moet de Tweede Kamer er nog later vandaag over stemmen. De twee partijen hoopten dat onmogelijk te maken, maar dat lijkt mislukt.

50Plus-Kamerlid Van Rooijen sprak vanaf ongeveer 20.30 uur gisteravond. Verschillende malen greep Kamervoorzitter Arib in omdat het Kamerlid in herhaling viel. Ook sprak ze haar zorgen uit over zijn fitheid. Maar Van Rooijen hield het zonder al te veel bezwaren van andere Kamerleden zo'n 4,5 uur vol. Hij vulde zijn spreektijd onder meer op met het ophalen van herinneringen uit de tijd dat hij staatssecretaris voor fiscale zaken was in het kabinet-Den Uyl van 1973 tot 1977. Vooraf was hij van plan het vijftien uur vol te houden.

Van Rooijen droeg ook brieven voor van kiezers, die hem schreven hoeveel moeite ze hadden gedaan om hun hypotheek af te lossen en hoe oneerlijk het zou zijn als een eigen huis wordt gezien als spaargeld.

CDA-Kamerlid Omtzigt maakte na de brieven bezwaar dat Van Rooijen krantenartikelen ging voorlezen. "We gaan hier toch geen voorleessessie doen vannacht? Waar is de inhoud van het debat gebleven?" Arib wees erop dat een meerderheid van de Kamer had kunnen beslissen de spreektijd vooraf te beperken, maar dat was niet gebeurd.

Terug naar 800 voor Christus

De PVV had twintig uur spreektijd aangevraagd om de wetsbehandeling te vertragen. PVV-Kamerlid Mulder ging verder terug dan de jaren 70, waar 50Plus-Kamerlid Van Rooijen over begon. De PVV'er Mulder trapte zijn verhaal af met het ontstaan van de stadstaat, 800 voor Christus, en belasting betalen bij de oude Grieken.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf wilde graag een sprong in de tijd maken. "Ok, dan sla ik even een paar jaar over en dan kom ik bij Aristoteles", reageerde Mulder. Toen Mulder bij de Middeleeuwen was aanbeland, protesteerde de ChristenUnie.

Hoofdelijke stemming

Toen bijna alle Kamerleden hun geduld hadden verloren deed VVD-Kamerlid De Vries rond 03.30 uur via een ordevoorstel de oproep om de spreektijd te beperken. Mulder wilde meteen een hoofdelijke stemming. Er werd tegen vieren over gestemd. Er waren aardig wat Kamerleden afwezig, ook van de PVV. Maar niet van de regeringspartijen, en ook oppositiepartijen als de SGP en PvdA hadden genoeg van het tijdrekken. Vandaar de stemmingsuitslag: voor 78 tegen 1.

Het debat gaat vanavond om 20.00 uur verder. De kans dat de stemming over de afschaffing van de wet-Hillen donderdag niet door kan gaan, is minimaal geworden.

Hoe dan ook zijn regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU van plan de komende dertig jaar het belastingvoordeel in stapjes af te bouwen. Ook als het dit jaar niet mocht lukken. Het bezit van een eigen huis wordt zo gelijkgesteld aan een spaarbedrag op de bank. Aan het eind van die dertig jaar betalen mensen met een hypotheekvrij huis tot tientallen euro's per maand meer.