Fragment

Meer vrijwilligers voor reanimatie bij hartstilstand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer vrijwilligers voor reanimatie bij hartstilstand

In Nederland staan ongeveer 170.000 mensen geregistreerd als burgerhulpverlener, 40.000 meer dan vorig jaar zomer. Volgens de Hartstichting zijn nog zo'n 80.000 hulpverleners nodig om van heel Nederland een 6-minutenzone te maken. De kans op het overleven van een hartaanval is het grootst als iemand binnen zes minuten wordt gereanimeerd. Dat is nu nog niet overal het geval, zegt de Hartstichting. "Gek genoeg is de dekking in grote steden juist minder in de grote steden", vertelt de directeur van de Hartstichting in het Radio 1 Journaal.

Een burgerhulpverlener kan te hulp schieten als iemand moet worden gereanimeerd. De vrijwilligers staan geregistreerd bij twee oproepsystemen die bij de meldkamer van 112 zijn aangesloten. 

Als daar een melding komt van een hartstilstand, krijgen vrijwilligers in de buurt een sms'je. Zij kunnen dan vast beginnen met de reanimatie. Het systeem kan volgens de Hartstichting 2500 levens per jaar redden. Er zijn wel nog meer vrijwilligers nodig, vooral in de Randstad.