Fragment

Zuid-Koreanen grens over voor hereniging met familie Noord-Korea

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zuid-Koreanen grens over voor hereniging met familie Noord-Korea

Tientallen Zuid-Koreanen zijn de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea gepasseerd voor een hereniging met hun familieleden. Deze week zien 180 families elkaar weer nadat ze tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 zijn gescheiden.

De herenigingen beginnen later vandaag. De families treffen elkaar in het Noord-Koreaanse berggebied Diamond Mountain. De ontmoetingen zijn mogelijk door de betere betrekkingen tussen beide Korea's van de laatste maanden.

Bijna 60.000 Zuid-Koreanen hadden zich opgegeven voor de hereniging. Elf uur lang mogen ze bij elkaar blijven. Daarna volgt vaak een emotioneel afscheid.

Vooral oudere Koreanen grijpen deze kans aan. Zij hopen voor hun dood nog een keer hun dierbaren te kunnen zien. "Ik weet niet hoe lang ik nog heb, dus ik ben heel blij dat ik nu ben uitgekozen. Het voelt alsof ik zweef", zei een 91-jarige Zuid-Koreaanse vrouw die vandaag met haar zus wordt herenigd.

De oudste Zuid-Koreaanse deelnemer is 101 jaar oud.

Kleding, tandpasta, eten

Veel Zuid-Koreanen nemen cadeaus mee voor hun familieleden. Het gaat vooral om sokken, ondergoed, winterjassen, medicijnen, tandpasta en eten. Luxere cadeaus worden waarschijnlijk door Noord-Korea niet toegelaten.

De Zuid-Koreaanse families zijn een dag eerder naar de grens gereisd voor instructies over de hereniging. Ook kregen ze een korte gezondheidscontrole voordat ze de grens passeerden.

Sinds 1985 krijgen verscheurde Koreaanse families zo af en toe de kans op een korte hereniging. De afgelopen twintig jaar konden ongeveer 20.000 Koreanen op die manier hun familieleden voor even in de armen sluiten.