Fragment

Totale afschaffing Obamacare lijkt onhaalbaar

  1. Fragmentenchevron right
  2. Totale afschaffing Obamacare lijkt onhaalbaar

Het plan van de Republikeinen om Obamacare in zijn geheel af te schaffen lijkt geen meerderheid te gaan halen in de Senaat. Drie Republikeinse senatoren hebben gezegd het plan niet te steunen, waardoor er geen meerderheid voor het plan is.

Vannacht werd duidelijk dat een nieuwe zorgwet van president Trump ter vervanging van Obamacare in de Senaat niet kan rekenen op een meerderheid, ondanks de Republikeinse Senaatsmeerderheid.

Daarop zei de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, dat Obamacare maar moet worden geschrapt zonder dat er direct een nieuw zorgstelsel voor in de plaats komt. Hoewel dat plan nu lijkt te gaan stranden, wil hij de stemming binnenkort toch door laten gaan.

Trump zegt dat de Republikeinen het oude zorgplan dan maar moeten laten mislukken, "dat zal een stuk makkelijker zijn". De president geeft de Democraten er de schuld van dat zijn wetsvoorstel is afgeschoten. Hij verwacht dat ze tot inkeer komen. "De Democraten komen wel naar ons toe om te vragen: 'Hoe moeten we het repareren? Hoe moeten we het repareren?'"

Het afschaffen en vervangen van de Affordable Care Act, zoals de zorgwet officieel heet, was een belangrijke verkiezingsbelofte in Trumps campagne voor het presidentschap. Trump herhaalt ook vandaag dat hij Obamacare een mislukking vindt en dat er een beter plan moet komen. "Er gaat iets gebeuren en het wordt erg goed."