Fragment

'Ook na de val van Mosul blijft de ideologie van IS bestaan'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Ook na de val van Mosul blijft de ideologie van IS bestaan'

Na een strijd van 265 dagen werd Mosul dit weekend officieel bevrijd van terreurgroep IS. De overwinning in Mosul een belangrijke, zegt arabist Leo Kwarten. "Het was de grote stad in het kalifaat van Islamitische Staat. Zeker omdat het een kwestie van tijd is tot ook Raqqa, de tweede grote stad van IS, ook wordt opgegeven."

Ondanks de heroveringen blijft het gedachtegoed van IS bestaan. Die ideologie is, ook in het westen, een heel eigen leven gaan leiden, zegt Kwarten. "We zien aanslagen door eenzame wolven in Engeland en Frankrijk, door mensen die helemaal niet in Syrië of Irak zijn geweest en toch aanslagen plegen."

Daarnaast zullen ook IS-strijders terugkeren vanuit Irak en Syrië, met de ideologie die ze daar hebben opgedaan, verwacht hij. "Dat is absoluut een dreiging. Toch is IS zonder staat beter dan IS met staat."

'Terug naar kernactiviteiten'

Zonder kalifaat, grijpt de terreurgroep waarschijnlijk terug op wat het altijd gedaan heeft. "In bedrijfstermen heet het dat je teruggaat naar je kernactiviteiten. Bij IS is dat het plegen van bomaanslagen. Dat is wat je nu ook ziet. Het oosten van Mosul is meer dan een maand geleden bevrijd. En op dit moment vinden daar nog steeds haast dagelijks aanslagen plaats. Dat zul je in de toekomst ook zien."

Van die chaos wil de terreurgroep profiteren om terug te komen. "Misschien niet in Mosul, maar dan in andere delen van Irak."