Fragment

Wat er gebeurt als je maandenlang je gps-locatie met iedereen deelt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat er gebeurt als je maandenlang je gps-locatie met iedereen deelt

Gisteravond was Jacco in het Hiltonhotel in Amsterdam. Vanochtend werd hij wakker op de Haverweg in Hengelo, toen stapte hij op de trein in Amersfoort, om naar Hilversum te gaan om zich te laten interviewen op NPO Radio 1. 

Hoe we dit weten? Het is allemaal te zien op zijn website site greymanproject.com

Jacco Borggreve (21) deelt daar al acht maanden zijn locatie met iedereen die het maar weten wil. Als sociaal experiment én als kunstproject. "Ik wilde weten wat de praktische, sociale en emotionele gevolgen zijn als iedereen de hele tijd weet waar je bent."

Eigenlijk is het meer een sociaal dan een artistiek experiment, vertelt de kunstenaar. "Ik heb ook met universiteiten gebeld. Die wilden een experiment zoals dit graag doen, maar kunnen dat niet niet omdat ze de veiligheid van de proefpersonen niet kunnen garanderen.

Dat veiligheid een dingetje is, merkte Jacco ook. Zo heeft zijn huurbaas dubbele sloten op de voordeur geplaatst. Ook inbrekers weten namelijk waar hij ieder moment van de dag is. En belde zijn verzekeraar om te laten weten dat ze zijn inboedel niet langer kunnen verzekeren, "omdat mijn project een vorm van uitlokking zou zijn".