Fragment

Jorge Zorreguieta (89), vader van Máxima, overleden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jorge Zorreguieta (89), vader van Máxima, overleden

De vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, is overleden. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat hij in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is overleden. Zorreguieta was 89 jaar.

De RVD meldt dat de begrafenis in besloten kring zal plaatsvinden. Máxima, koning Willem-Alexander, en hun dochters, de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane zullen daarbij zijn.

Zorreguieta was al jaren ernstig ziek. Afgelopen weekeinde kwam koningin Máxima naar Argentinië om haar vader te bezoeken. Hij lag in een kliniek in Buenos Aires.

Zorreguieta was dit voorjaar nog in Nederland voor de viering van de 50ste verjaardag van Willem-Alexander. Daarna ging hij met het koninklijk gezin, prinses Beatrix en zijn eigen kinderen naar Salzburg voor een vakantie.

Omstreden

De vader van Máxima was onder dictator Videla staatssecretaris van Landbouw. Toen Willem-Alexander een relatie kreeg met Máxima leidde dat direct tot ophef. Uiteindelijk bleef Zorreguieta, onder zware Nederlandse druk, weg bij het koninklijk huwelijk in 2002. Bij familieaangelegenheden zou hij in de jaren erna wel aanwezig zijn.

Zuid-Amerikakenner Michiel Baud concludeerde in opdracht van de Nederlandse regering dat het "praktisch is uit te sluiten" dat Zorreguieta persoonlijk betrokken was bij de misdaden onder Videla, maar "anderzijds is het ondenkbaar dat hij er niets van wist".

'Feitelijk en kort'

In Argentinië wordt het nieuws van het overlijden van Zorreguieta door alle media gemeld, zegt Latijns-Amerika-correspondent Marc Bessems. "Maar het is hier geen groot nieuws. Ze doen het feitelijk en kort. Zorreguieta is hier nooit berecht, en je moet niet vergeten dat de meerderheid van de Argentijnen hier andere zorgen heeft en Zorreguieta is niet de grootste van alle vissen uit de tijd van Videla."