Fragment

Studenten gebruiken vaker adhd-medicatie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Studenten gebruiken vaker adhd-medicatie

Studenten gebruiken op grote schaal medicijnen tegen ADHD om beter te kunnen studeren. Ze krijgen die medicijnen van vrienden of studiegenoten, zo blijkt uit een peiling door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Directeur Ruud Coolen van Brakel. "We hebben een steekproef gedaan onder ruim 400 studenten. Een op de vier studenten geeft aan dat ze de stof methylfenidaat te gebruiken, zonder dat ze dat door een arts voorgeschreven hebben gekregen."

80 procent denkt dat ze zich daardoor beter kunnen concentreren bij een examens. En voor een deel van de gebruikers kan dat ook het geval zijn. Het is een prima middel voor adhd-patiënten, zegt Coolen van Brakel. "Maar als je geen patiënt bent, kan het gebruik van deze stof een averechts effect hebben. Mensen kunnen hyperactief of kotsmisselijk worden."

Het is de vraag hoe zoveel mensen aan de medicatie kunnen komen zonder recept. Dat heeft het instituut niet onderzocht. "Een behoorlijk deel geeft aan dat ze het regelmatig kopen van studiegenoten of vrienden. Ergens is er een handeltje gaande tussen studenten en middelen in dit soort middelen."