Fragment

De moord op JFK: wat staat er in de geheime documenten?

  1. Fragmentenchevron right
  2. De moord op JFK: wat staat er in de geheime documenten?

Het is een moment waar Amerikaanse historici en journalisten reikhalzend naar uitkijken. Washington geeft vandaag duizenden geheime overheidsdocumenten vrij over de moord op oud-president John F. Kennedy. President Trump kan de publicatie nog tegenhouden, maar hij gaf vorige week al aan dat hij niet zal ingrijpen.

Een commissie onder leiding van opperrechter Warren deed in de jaren zestig onderzoek naar de moord op Kennedy in Dallas. Hij kwam tot de conclusie dat de 24-jarige communist Lee Harvey Oswald op 22 november 1963 in zijn eentje had gehandeld bij de aanslag op de president. Oswald kwam twee dagen na de moord zelf om het leven. Nachtclubeigenaar Jack Ruby schoot hem dood.

De meeste Amerikanen geloven niet dat Oswald een lone wolf was. Ruim een halve eeuw na de moordaanslag, is een meerderheid nog altijd overtuigd van een complot. De dood van Kennedy is dan ook al decennia omgeven met samenzweringstheorieën.

Zo zouden er zeker twee schutters zijn geweest en had de Amerikaanse maffia opdracht gegeven tot zijn dood. Anderen zijn ervan overtuigd dat de CIA achter de aanslag zat. Of: het communistische Cuba van Fidel Castro had Oswald naar Dallas gestuurd.

"In veel opzichten zijn de samenzweringstheorieën begrijpelijk. Hoe kon het immers dat de machtigste man ter wereld werd omgelegd door een 24-jarige mislukkeling die per post een geweer van 24 dollar had besteld? Veel Amerikanen snapten dat niet", zegt journalist en historicus Philip Shenon.

Meer op NOS.nl