Fragment

Het gaat niet goed met de vogelstand in Nederland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gaat niet goed met de vogelstand in Nederland

Het gaat niet goed met de vogelstand in Nederland. Vogelbescherming Nederland wil dat de overheid in actie komt en stapt daarom vandaag naar de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer.

Er zijn negen nieuwe soorten op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten in Nederland gezet. In totaal staan daar nu 87 vogels op. 

"Voor die vogels zijn een heleboel bedreigingen, maar een van de belangrijkste is intensieve landbouw. Daardoor is er minder plek voor de vogels", legt Kees de Pater uit in het NOS Radio 1 Journaal.

De oplossingen die De Pater voor ogen heeft zijn het verhogen van de waterstand op sommige plekken en het verminderen van insecticiden. "Maar we zouden ook boeren kunnen belonen die zich extra inzetten voor de natuur. Of om ook te zorgen voor natuurlijke vooroevers wanneer we een dijk ophogen. Bijvoorbeeld plekken met riet waar vogels terechtkunnen."

Mooier land

De voorgestelde ingrepen kosten miljoenen. "Maar daar staat wel tegenover dat je een mooier en fijner land krijgt”, aldus De Pater. "Dat is veel geld, maar je kunt ook geld verplaatsen van een investering naar een andere."

Vandaag stapt de Vogelbescherming naar de vaste commissie en De Pater is daar optimistisch over. "Het kabinet heeft al een aantal keer laten weten dat ze 'de groenste ooit' zijn. Dat laten ze op het

Video niet beschikbaar