Fragment

Laatste miljarden naar Griekenland, Grieken staan weer op eigen benen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Laatste miljarden naar Griekenland, Grieken staan weer op eigen benen

Griekenland staat weer op eigen benen. Vandaag of morgen wordt de laatste 15 miljard euro van het steunprogramma overgemaakt. In ruil voor grootscheepse economische hervormingen en harde saneringen en 189 miljard euro is het land voor een faillissement behoed en behouden voor de eurozone.

Het ESM, het reddingsfonds voor eurolanden die dreigen kopje onder te gaan, schrijft de laatste tranche van het hulpgeld vandaag over. In totaal waren drie steunprogramma's van samen 189 miljard euro nodig om Griekenland overeind te houden.

In juni keurden de eurolanden de laatste economische hervormingen van Griekenland goed en gaven groen licht voor de laatste miljardensteun. Na de betaling wordt het programma officieel op 20 augustus beëindigd.

De Griekse staatsschuldencrisis barstte in het voorjaar van 2010 los. In de slipstream van de financiële crisis en de bankencrisis kreeg het land te maken met grote financiële tegenvallers. Financiële cijfers bleken ook totaal niet te kloppen, het begrotingstekort verveelvoudigde en de Griekse regering zakte finaal door het ijs.

Correspondent Conny Keessen vertelt hoe Griekenland er nu voor staat.