Fragment

Voor 6e keer in 10 jaar tijd een nieuwe premier in Australië

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voor 6e keer in 10 jaar tijd een nieuwe premier in Australië

De Australische premier Turnbull moet opstappen. Hij heeft een nieuwe vertrouwensstemming in zijn eigen centrum-rechtse Liberale Partij niet overleefd. Daarmee maakt Australië zich op voor zijn zesde premier in tien jaar tijd. Minister van Financiën Scott Morrison volgt Turnbull op.

Het lot van Turnbull was al langer onzeker. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton verklaarde hem de oorlog en zorgde ervoor dat dinsdag al gestemd werd over zijn leiderschap.

Die stemming overleefde Turnbull ternauwernood. Nu stemde een meerderheid wel voor zijn vertrek en voor Morrison als nieuwe premier.

Impopulaire maatregelen

Turnbull lag onder vuur vanwege een aantal impopulaire maatregelen. Zo wilde hij de vennootschapsbelasting verlagen van 30 naar 25 procent. Bedrijven kunnen op die manier veel winst maken, maar de loonontwikkeling blijft wel achter. De premier trok het plan in na een storm van kritiek.

Ook trok hij eerder deze week het voorstel in om maatregelen te treffen om de CO2-uitstoot te verlagen. Turnbull wilde in de pas lopen met het klimaatakkoord van Parijs, maar conservatieve leden van zijn partij vinden de huidige klimaatdoelstellingen te hoog gegrepen.