Fragment

Sterke tegenwind bezorgt verfreus AkzoNobel minder winst

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sterke tegenwind bezorgt verfreus AkzoNobel minder winst

Verfreus AkzoNobel kampt met sterke tegenwind. De resultaten zijn nog minder dan waar het bedrijf een maand geleden voor waarschuwde. De omzet nam toe met een magere één procent, de winst was een kwart lager. Van de beloofde winstgroei van 100 miljoen boven op de resultaten van 2016 komt dit jaar niets meer terecht. AkzoNobel verwacht dat de brutoresultaten voor het hele jaar hetzelfde zal zijn als vorig jaar.


Er werden wel meer verf, lakken en coatings verkocht, maar door wisselkoersen bleef de omzet achter. Het bedrijf kampte met hogere grondstofprijzen, de gevolgen van de orkaan Harvey en de malaise in de scheepsbouw en de olie- en gasindustrie. Het bedrijf wil de tegenvallers met kostenbesparingen en hogere verkoopprijzen bestrijden.
De omzet in het derde kwartaal is met 3,624 miljard euro iets hoger dan de 3,6 miljard euro in hetzelfde kwartaal in 2016. De nettowinst bedraagt 216 miljoen, 69 miljoen euro lager dan vorig jaar.
Niet vrolijk"Aandeelhouders en beleggers zullen niet vrolijk worden van de cijfers", zegt economie-redacteur André Meinema. "Ze vormen niet het bewijs dat AkzoNobel op eigen benen veel sterker is dan in handen van het Amerikaanse PPG. Van de beloofde winstgroei komt niks terecht."
AkzoNobel werd dit voorjaar geconfronteerd met een vijandige overnamepoging door PPG en met boze activistische aandeelhouders. PPG wilde Akzo voor meer dan 25 miljard euro overnemen, wat AkzoNobel resoluut van de hand wees. PPG droop uiteindelijk af, maar grootaandeelhouders zoals het hedgefonds Elliott waren laaiend en sleepten de verffabrikant tot twee keer toe voor de rechter.
VertrekHet bedrijf werd tot overmaat van ramp ook nog geconfronteerd met het vertrek van de twee topbestuurders. Ton Büchner stapte in augustus op om gezondheidsredenen en in september vertrok financieel directeur Maëlys Castell om dezelfde reden.
Inmiddels is er een soort wapenstilstand en probeert AkzoNobel de relatie met aandeelhouders te verbeteren. Het bedrijf gaat ook op de schop en verkoopt de speciaalchemie en keert een superdividend van 1 miljard euro uit om de aandeelhouders tevreden te stellen. De kwartaalcijfers hadden het bewijs moeten zijn dat het op eigen benen kan staan, maar daar blijkt vooralsnog dus nog niet veel van.