Fragment

Thuis nog een keer ziekenhuisscans bekijken: nieuwe app helpt patiënten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Thuis nog een keer ziekenhuisscans bekijken: nieuwe app helpt patiënten

"Dokter, mag ik die plaatjes niet hebben?" Radioloog Wouter Veldhuis krijgt die vraag geregeld van zijn patiënten. "Dan vraag ik: wat wil je daarmee? Dan blijkt dat mensen de scans thuis nog even willen bekijken, of bespreken met hun partner. En daarom hebben we een app gemaakt", zegt Veldhuis in het NOS Radio 1 Journaal.

Met de app van het Universitair Medisch Centrum Utrecht kunnen patiënten hun eigen scans bekijken zodra die beschikbaar zijn in het ziekenhuis. Wie dat wil, krijgt er ook een verslag bij.

Eerst op dvd

Nu is het zo dat ziekenhuisscans alleen op dvd meegenomen kunnen worden naar huis. Maar die zijn niet op een normale dvd-speler te bekijken. "Daar is het ook niet voor bedoeld, die dvd's zijn voor een second opinion of voor een andere dokter", legt Veldhuis uit.

Patiënt Nico Faaij heeft de app al getest. "Daar zie je een groot zwart gat zitten", wijst Faaij aan in de app, waar een afbeelding van zijn hersenen te zien is. "Ik heb hersenkanker dus ik moet regelmatig onder de scan. Dat is een lang traject, met veel ziekenhuisbezoeken."

Faaij ziet het nut van de app wel zitten: "Je moet je voorstellen dat je hele wereld op zijn kop kan staan bij een diagnose. Eigenlijk hoor je na het woordje 'hersenkanker' al niets meer. De specialist wil je precies vertellen wat er aan de hand is, maar je hoor het eigenlijk niet. Alle nuance gaat langs je heen. Dan is het mooi dat je een app hebt waarmee je thuis nog goed kunt zien hoe erg het is en wat er gezegd is."

Patiënten hoeven niet bang te zijn dat het persoonlijk contact met het ziekenhuis verdwijnt, verzekert Veldhuis. "Mensen kunnen zelf beslissen of ze de uitslag al willen krijgen of willen wachten. Al die mensen hebben standaard ook een afspraak. Dus dit is echt iets extra. Alleen als je wilt, krijg je je eigen beelden en verslag te zien."