Fragment

Steeds meer kinderen met allergie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Steeds meer kinderen met allergie

Er zijn steeds meer kinderen met een allergie. In twintig jaar tijd steeg het aantal kinderen met één of twee positieve allergietests in de regio Zwolle met bijna tien procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Isala Klinieken in Zwolle. "We moeten alert zijn op de ernstige gevallen", zegt kinderarts Paul Brand.

"We wisten al uit andere onderzoeken dat er steeds meer kinderen zijn met allergische klachten", zegt Brand. "Maar dit is het eerste Nederlandse onderzoek dat laat zien dat daar ook biologisch bewijs aan ten grondslag ligt. Dat was een soort missing link. Om een goede aanpak te kunnen bepalen, is het belangrijk dat we de biologische werking beter leren begrijpen."

Brand bestudeerde de bloeduitslagen van ruim 18.000 kinderen, die over een periode van twintig jaar werden doorverwezen naar het Isala-ziekenhuis voor een allergietest. "Het aantal aangevraagde testen bleef ieder jaar ongeveer gelijk, maar het deel dat allergische gevoeligheid liet zien nam toe", zegt Brand.

De stijging in de onderzoeksresultaten is vooral te wijten aan een toename van inademingsallergieën (ook wel inhalatie-allergieën genoemd), zoals huisstofmijt-allergie, of allergie voor huisdieren.

Meer op NOS.nl