Fragment

YouTube probeert weer kijkers en luisteraars te laten betalen

  1. Fragmentenchevron right
  2. YouTube probeert weer kijkers en luisteraars te laten betalen

YouTube doet opnieuw een poging om meer gebruikers te laten betalen voor video's en muziek. Vandaag lanceert het YouTube Music én YouTube Premium.

YouTube Music is een app voor het streamen van muziek, vergelijkbaar met Spotify en Apple Music, ook in prijs. Er is ook een gratis variant, maar die heeft advertenties en je kunt de dienst alleen gebruiken als je het scherm van je smartphone aan laat. Luisteren op de achtergrond, met gesloten scherm of terwijl je een andere app gebruikt, kan dus alleen met het betaalde YouTube Premium.

Streamen in Nederland

Veel mensen gebruiken YouTube om muziek te luisteren, dus het is niet gek dat het bedrijf daar (meer) aan wil verdienen. In 2014 was er al Music Key (inmiddels opgedoekt) en in 2015 kwam YouTube Red - muziek en video's zonder advertenties. Zonder succes: een jaar na de lancering waren er naar verluidt in totaal maar 1,5 miljoen gebruikers in vier landen (VS, Mexico, Australië en Nieuw-Zeeland).

De lancering van YouTube Music is mogelijk goed nieuws voor artiesten. Want waar een paar jaar geleden streamingdiensten nog weinig opleverden voor muzikanten, is het inmiddels een belangrijke inkomstenbron geworden.

Jurgen van den Berg spreekt hier over met economie-redacteur Nik Wouters.