Fragment

Nederland krijgt opslagplaats JSF-onderdelen in Europa

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederland krijgt opslagplaats JSF-onderdelen in Europa

Nederland mag als enige land in Europa alle reservedelen voor alle JSF-gevechtsvliegtuigen gaan opslaan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft besloten dat de Koninklijke Luchtmacht de opslag, verzending en het beheer van reservedelen van ruim 400 gevechtsvliegtuigen gaat verzorgen. Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) wordt de centrale opslagplaats. 

"Prachtig nieuws voor Nederland, en een compliment ook aan de Nederlandse industrie", zegt minister Hennis van Defensie. "Het is illustratief voor de samenwerking tussen overheid en industrie en de kwaliteit van onze bedrijven." 

Wij spraken vanochtend generaal Mario Verbeek. Hij is plaatsvervangend commandant luchtstrijdkrachten en nu nog verantwoordelijk voor het Logistiek Centrum Woensdrecht, waar de onderdelen worden geplaatst.

"Het was best nog wel een karwei om die klus binnen te halen. We wilden graag het verschil maken in Europa." 

Hierdoor komen er tientallen banen in de opslag bij. "Met het vervoer erbij gaat het wel om honderden extra banen. Hier kunnen we erg trots op zijn als Nederland." 

De generaal heeft veel gedaan om de JSF-opslag naar Woensdrecht te krijgen, maar hij gaat het zelf niet meemaken omdat hij vertrekt. "Dat is toch wel een zere plek. Maar ik krijg een hele mooie andere baan." 

Op de vraag of hij dat niet kon weigeren, zegt hij lachend nee. "Het is net als bij een feestje. Als je de bitterballen overslaat, weet je nooit of de schaal nog een keer langskomt."