Fragment

Franse onderzoekers bevestigen: Adolf Hitler stierf in 1945

  1. Fragmentenchevron right
  2. Franse onderzoekers bevestigen: Adolf Hitler stierf in 1945

Rusland heeft voor het eerst westerse wetenschappers onderzoek laten doen naar de stoffelijke resten van Adolf Hitler die na de Tweede Wereldoorlog in Moskou zijn terechtgekomen. De Franse onderzoekers bevestigen dat de Duitse nazileider in 1945 in Berlijn zelfmoord heeft gepleegd. Een conclusie die de Russen zelf al in 1946 hadden getrokken en alleen nog door complotdenkers in twijfel werd getrokken.

De Franse medici kregen vorig jaar toestemming om gebitsresten en een stuk schedel te onderzoeken, die in het archief van de geheime dienst FSB (voorheen KGB) liggen opgeslagen. "Dat die dingen er waren, was bekend", zei historicus Willem Melching in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat ze een team uit het Westen toegang geven tot dat materiaal is wel opmerkelijk."

Vermoedelijk wilden de Russen definitief een einde maken aan de geruchten dat Hitler aan het einde van de oorlog naar Zuid-Amerika of een ander werelddeel is ontsnapt. Dat lijkt te zijn gelukt. "We kunnen aan alle complottheorieën een eind maken", zei de Franse onderzoeksleider Philippe Charlier tegen persbureau AFP. "Hij is niet met een duikboot naar Argentinië gevlucht, hij zit niet op een geheime basis op de Zuidpool en ook niet aan de achterkant van de maan."

Charlier en zijn team vergeleken het schedelfragment in Moskou met röntgenfoto's die een jaar voor Hitlers dood werden gemaakt. De vorm van het schedelfragment kwam "volkomen" overeen met wat de foto's laten zien. In het fragment zit een gat, veroorzaakt door een schot uit een vuurwapen.

De gebitsresten werden vergeleken met gegevens die over het slechte gebit van Hitler en zijn tandprotheses bewaard zijn gebleven. Ze laten er volgens Charlier geen twijfel over bestaan dat ze aan Hitler hebben toebehoord. De blauwe aanslag op de kunsttanden duidt op een chemische reactie die door het contact van het gif cyanide met het metaal van de protheses is veroorzaakt.

Dat Hitler cyanide heeft ingenomen is nu absoluut zeker, zei Melching. "Hij zou dan eerst de capsule met cyanide hebben genomen. Die heeft hij eerst uitgeprobeerd op zijn hond en dat werkte. En hij zou dan tegelijkertijd door zijn hoofd hebben geschoten, van achteren. Maar je zou ook een ander scenario kunnen bedenken, dat hij de capsule heeft genomen en dat een van zijn lijfwachten, of wie dan ook, hem een genadeschot heeft gegeven."

Hoe de volgorde precies is geweest, blijft onbekend. Zeker is dat Hitlers lijfwachten of andere medewerkers zijn lichaam, en dat van zijn vriendin Eva Braun, na hun zelfmoord in de tuin van de Rijkskanselarij in brand hebben gestoken. Nadat de Russen Berlijn hadden veroverd, kwamen de resten in handen van de KGB.

Het verslag van de onderzoekers is gepubliceerd in de European Journal of Internal Medicine.