Fragment

Kogelstoter Rutger Smith krijgt na tien jaar alsnog medaille

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kogelstoter Rutger Smith krijgt na tien jaar alsnog medaille

De Nederlandse atleet Rutger Smith krijgt morgen op het WK Atletiek alsnog een medaille omdat de Wit-Rus Michnevitsj zijn plak moest teruggeven. Hij werd alsnog op doping betrapt. 

We spraken Smith vanochtend. "Ik vind het een beetje raar dat het nu pas officieel is, en ik die medaille ook echt krijg. Vier jaar geleden werd al bekend dat hij doping heeft gebruikt. En het is tien jaar nadat ik de medaille eigenlijk had moeten krijgen." 

Het is niet de eerste keer dat dit Smith overkomt. Hij maakte dit al drie keer eerder mee. "Dat is erg zuur en frustrerend. Dat zijn de woorden waarmee je het kan samenvatten."

Toch gaat hij de medaille wel ophalen. "Ze laten mij op hun kosten invliegen. Dan profiteer ik daar ook van. Ik wil het op goeie manier afsluiten. En het is toch ook wel leuk om er te zijn." 

Tegelijkertijd is het ook een statement van Smith. "Ik wil laten zien dat ik er recht op heb, er moet wat veranderen in de dopingcultuur. Dat moet een keer echt gaan gebeuren. Er wordt al lang gezegd dat er strengere straffen komen."

"Ze moeten een keer een beetje ballen tonen. Ze mogen ook strenger zijn in het straffen van doping. Als je gepakt wordt, moet je gewoon levenslang krijgen en al het prijzengeld terug betalen."

De atleet doet zelf niet mee aan het WK vanwege een blessure in zijn werparm. Als hij hersteld is van de operatie wil hij zich weer richten op de sport. "In ieder geval nog voor een seizoen."