Fragment

Vissersbond vreest gevolgen Britse plannen voor visserij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vissersbond vreest gevolgen Britse plannen voor visserij

De Nederlandse Vissersbond maakt zich zorgen over de Britse plannen met de visserij. Vanwege het vertrek uit de EU willen de Britten een eind maken aan Europese afspraken over de visserij. 

Gisteren werd bekend dat Nederlandse en andere Europese vissers in de toekomst niet mogen vissen in de buurt van de Britse kust. Bij de brexit gaan de Britten mogelijk nog veel verder. 

Dat betekent dat Europese vissers niet meer binnen zes tot twaalf mijl uit de Britse kust mogen vissen. Ook suggereerde de minister dat dit pas de eerste stap is, later moet dat vissersverbod tot 200 mijl uit de kust gelden. 

Rampscenario

De Vissersbond spreekt van een rampscenario voor de Nederlandse visserij. "Het is een zeer verontrustende eerste stap. Nu wordt je een teen afgehakt en straks is het hele been", zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. 

Nu het nog om een klein gebied gaat, is de pijn te overzien. Maar als het gebied groter wordt, is dat binnen twee jaar een groot probleem voor de visserij. "Voor veel soort hebben we quota maar mogen we niet meer vissen in Engelse wateren. Dan wordt het erg druk op het Nederlandse contintentaal plat."

Lees verder op NOS.nl