Fragment

Terugdringen aantal zelfmoorden in gevangenissen blijkt lastig

  1. Fragmentenchevron right
  2. Terugdringen aantal zelfmoorden in gevangenissen blijkt lastig

In gevangenissen hebben dit jaar tot nu toe elf gedetineerden zelfmoord gepleegd. Dat zijn er meer dan het jaar ervoor. Het aantal suïcides schommelt al jaren. Vorig jaar lag het op zes, de jaren daarvoor op veertien en elf.

Het personeel in gevangenissen probeert op allerlei manieren zelfmoorden tegen te gaan, bijvoorbeeld door gesprekken met individuele gedetineerden en door psychiaters in te schakelen. "We zijn alert op de signalen die gedetineerden uitstralen en op hun voorgeschiedenis", vertelt cipier René van de Penitentiaire Inrichting in Vught.

Het personeel is vooral alert op zelfmoorden als gevangenen hun vonnis te horen hebben gekregen of als ze slecht nieuws hebben gehoord. In het uiterste geval kan iemand in de isoleercel worden gezet, met camerabeelden en zonder spullen bij zich.

Vught

De gevangenis in Vught spande jarenlang de kroon als het ging om suïcides. Volgens de directeur behandeling komt dat doordat daar veel mensen met psychische problemen zitten. "Die hebben een hoger risico dan de gemiddelde Nederlander."

Volgens hem weet de gevangenis veel zelfmoorden te voorkomen.