Fragment

Waarom er een NL-Alert verstuurd werd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Waarom er een NL-Alert verstuurd werd

Gisteravond ontvingen mensen overal in ons land een NL-Alert van de Amsterdamse politie met een noodwaarschuwing. 'Kom niet meer naar Amsterdam. De binnenstad is vol. Kijk de wedstrijd van Ajax elders', stond er. 

Vanochtend spraken we met Leo Dortland is van de Amsterdamse politie. Hij vertelt waarom er gekozen is voor het versturen van een alert. 

"Wij hebben besloten een alert te versturen om mensen te waarschuwen. Stel dat je in de trein zat en je was onderweg, dan krijg je dat bericht niet als je een burgernetactie verstuurt." 

Dortland zegt dat het bericht zelf goed was, maar dat er ergens een technisch mankement is ontstaan. "Ik heb 'm zelf ook acht keer ontvangen." 

"Daarna hebben we op Twitter zo snel mogelijk onze excuses aangeboden. Op de een of andere manier is er iets gebeurd in het systeem waardoor we een enorm verspreidingsgebied hebben gekregen. Het is niet zo dat iemand elf keer op een knop heeft gedrukt." 

Dortland benadrukt dat hij goed snapt dat mensen het vervelend vonden. "Maar als we het bericht niet hadden verstuurd en al die mensen waren naar Amsterdam gekomen, hadden we op tenminste vier locaties een overcrowding gekregen. Ik snap het gevoel heel goed. Toch hopen we dat mensen zich niet zullen afmelden voor de service. Wij zullen er kritisch naar gaan kijken."