Fragment

Stierenrennen in Pamplona: kataklop, kataklop en het is voorbij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stierenrennen in Pamplona: kataklop, kataklop en het is voorbij

Vanochtend om acht uur gingen de hekken open bij het stierenrennen in het Spaanse Pamplona. Het is het jaarlijkse spektakel tijdens de feesten van de heilige Fermin. 

Correspondent Rop Zoutberg is in Pamplona, stond in de hekken en zag hoe de stieren binnen een paar seconden voorbij renden. "Dat gaat zo: kataklop, kataklop, kataklop en dan is het voorbij. Met een hoop gegil en een hoop geschreeuw. Binnen twee tot drie seconden zijn die stieren aan je voorbij gerend."

De afstand die de stieren afleggen is klein, zegt Zoutberg. "Het gaat maar om 850 meter van dat kleine weitje, waar de stieren vannacht hebben doorgebracht, naar de arena waar ze onvermijdelijk aan het einde van de dag gaan sterven."

Bij de traditie hoort ook een gang langs de hulpdiensten om te kijken hoeveel gewonden er dit jaar zijn gevallen. "Er wordt echt een persconferentie georganiseerd met de mededelingen hoeveel mensen er zijn gevallen en gewond zijn geraakt. Er staan hier al 19 ambulances klaar om gewonden naar het ziekenhuis te brengen."