Fragment

'Topambtenaren bepleitten harde aanpak Wilders in 'minder-Marokkanen'-proces'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Topambtenaren bepleitten harde aanpak Wilders in 'minder-Marokkanen'-proces'

Topambtenaren van het ministerie van Justitie hebben aangedrongen op het hard aanpakken van PVV-leider Wilders in het 'minder-Marokkanen'-proces. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een interne mailwisseling uit 2014 die het in handen heeft.

Afgelopen week stelde Wilders' verdediging, mede op basis van stukken van RTL, dat toenmalig minister Opstelten inhoudelijk met het Openbaar Ministerie sprak voordat de beslissing werd genomen om Wilders te vervolgen. Volgens Wilders en zijn advocaten is sprake van politieke bemoeienis. Het ministerie van Justitie stelde dat er slechts sprake was van overleg over praktische zaken. Ook is erkend dat ambtenaren een analyse hebben opgesteld.

'Kwaadaardige uitspraken'

In de mailwisseling die RTL nu naar buiten heeft gebracht, wordt gesproken van "kwaadaardige" uitspraken van Wilders. De ambtenaren analyseren de zaak en bedenken antwoorden op mogelijke tegenargumenten van de verdediging.

"Op sommige punten te veel juridisch detail om de minister mee te geven, maar over een aantal punten heb ik vandaag al wel even met de collega van het Pag (parket-generaal, red.) gesproken", antwoordt iemand. "Ik zal de punten die je noemt ook aan de collega van het OM meegeven."


Parlementair verslaggever Xander van der Wulp vertelt er meer over. En we spreker over met Wim Voermans, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.