Fragment

Noord-Drenthe gezonder, veiliger en gelukkiger

  1. Fragmentenchevron right
  2. Noord-Drenthe gezonder, veiliger en gelukkiger

Inwoners van Noord-Drenthe zijn gelukkig, gezond en voelen zich veilig. Uit het onderzoek 'de Brede Welvaartsindicator' blijkt dat het gebied rond de Drentse hoofdstad Assen op al deze punten beter scoort dan het Nederlandse gemiddelde. Mensen uit de Randstad zijn een stuk minder tevreden.

Bij het opstellen van de Brede Welvaartsindicator is gekeken naar inkomens, maar ook naar zaken als gezondheid, veiligheid en woongenot. "We onderzoeken hoe mensen welvaart ervaren", zegt historicus Bas van Bavel van de Universiteit Utrecht, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met de Rabobank. "Economische groei is daarbij belangrijk, maar niet allesbepalend."

'Eelde heeft alles'

De onderzoekers brachten voor elke regio de welvaart in brede zin in kaart. In het dorp Eelde, in Noord-Drenthe, snappen de inwoners wat daarmee wordt bedoeld. "Alles wat een dorp nodig heeft, hebben we hier", zegt vrouw die vijfentwintig jaar geleden vanuit Noord-Brabant naar Drenthe verhuisde. "We hebben het bos, een meer en we wonen vlak bij Groningen en Assen."


Meer op NOS.nl