Fragment

Koenders: frictie met Sint Maarten niet groter maken dan het is

  1. Fragmentenchevron right
  2. Koenders: frictie met Sint Maarten niet groter maken dan het is

Minister Koenders overlegde gisteravond in New York met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de Caribische eilanden over de noodhulp aan de getroffen eilanden. Die is nu snel nodig, want er volgen ongetwijfeld nieuwe orkanen, zoals de nieuwe orkaan Maria. 

Correspondent Arjen van der Horst sprak met minister Koenders na afloop van het overleg. Daarbij werd besloten dat er een samenwerkingsverband voor de hele Caribische regio komt met de Fransen en Britten op Curaçao. 

Met Frankrijk is besloten dat de banden tussen het Nederlandse Sint Maarten en het Franse Saint Martin verbeterd wordt. "Hoewel die banden historisch gespannen zijn, wordt er nu gepraat om die te verbeteren," aldus Koenders.

Klimaatbestendig

Het daadwerkelijke bedrag dat nodig is voor de noodhulp is nog onduidelijk. De nadruk ligt nu op noodhulp, maar er komt ook geld vrij voor structurele hulp. Koenders wil de kleine Caribische eilanden snel klimaatbestendig maken: "Als we dat nu niet doen, gaan ze bij de volgende orkaan weer plat."

De afgelopen dagen leek er frictie te ontstaan tussen de regeringen van Nederland en Sint Maarten. Premier Marlin van het eiland uitte kritiek op de Nederlandse mariniers, die volgens hem niets deden tegen de plunderingen die volgden op de orkaan. Koenders herkent deze kritiek niet, maar 'ziet het niet als iets groot'. "We moeten dit niet groter maken dan het is," aldus Koenders.