Fragment

'Verontrustend misbruik' van schildklierhormoon door topsporters

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Verontrustend misbruik' van schildklierhormoon door topsporters

Nederlandse topsporters gebruiken schildklierhormonen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Het schildklierhormoon staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. En dat gebeurt dus wel.

Guido van Gorp van Nieuwsuur vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over het onderzoek.

Nederlandse topsporters gebruiken schildklierhormonen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Dit medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel.

Schildklierspecialisten zijn verontrust vanwege de mogelijke gezondheidsschade. De Dopingautoriteit roept het wereldantidopingagentschap WADA op het medicijn tot verboden middel te bestempelen.

Topsporters zouden de medicatie met name gebruiken omdat ze denken dat het gewichtsverlies veroorzaakt. Hoeveel topsporters het middel precies gebruiken, is niet bekend. Met name in het schaatsen speelt de problematiek: reden voor de schaatsbond om de sporters te waarschuwen.

Signalen

De ernst blijkt uit een brief (.pdf) van 10 juli van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) aan de schaatsers. "De KNSB staat voor een schone, eerlijke en dus ook dopingvrije sport", schrijft technisch directeur Remy de Wit.

"De laatste tijd bereiken ons signalen dat sporters binnen de schaatswereld medicijnen krijgen voorgeschreven die weliswaar niet op de dopinglijst van WADA staan, maar waarvan het gebruik zonder medische noodzaak gezondheidsrisico's oplevert. Wij willen jullie hiervoor nadrukkelijk waarschuwen."

In een reactie laat de schaatsbond weten dat het signaal uit de medische hoek komt en dat het gaat om misbruik van schildkliermedicatie.

De directeur van de KNSB schrijft verder: "Indien een arts medicatie voorschrijft zonder dat daarvoor een medische noodzaak is, dan handelt de arts in strijd met de (sport)medische richtlijnen (...) Mocht je een dergelijke situatie tegenkomen, dan kun je een klacht indienen over de behandelend arts bij het Medisch Tuchtcollege."

Verboden lijst

Ook is op 10 juli een brief (.pdf) van de Dopingautoriteit naar WADA verstuurd, die ook door sportorganisatie NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ondertekend. Hierin wordt verzocht om schildklierhormonen op de verboden lijst te plaatsen. "We hebben indicaties van medische professionals in Nederland dat schildklierhormonen momenteel worden misbruikt door topsporters", staat er.

Meer weten? Lees het volledige verhaal op de sites van het Noordhollands Dagblad of NOS.