Fragment

Frits Barend reageert op uitzending Pauw: "Voel me klote"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Frits Barend reageert op uitzending Pauw: "Voel me klote"

"Ik ben geen deskundige, maar ik moet de eerste aanrander nog tegenkomen die zelf toegeeft dat hij iemand heeft aangerand. En zou Jelle dit verzonnen hebben? Ik kan het me niet voorstellen."

Frits Barend reageerde vanochtend bij het NOS Radio 1 Journaal op de verkrachtingszaak van Jelle Brandt Corstius. Gijs van Dam, zijn toenmalige collega, zei gisteren in Pauw dat de seksuele handelingen met wederzijdse toestemming gebeurde. Van Dam overweegt Brandt Corstius aan te klagen voor smaad en laster.

Barend was door Brandt Corstius op de hoogte gebracht van de naam van Van Dam, evenals zijn co-host Henk van Dorp, waarmee Barend het programma maakte waarbij de verkrachting zou hebben plaatsgevonden. "Zijn naam was in een klein kringetje in Hilversum bekend. Vier of vijf mensen wisten het, maar wij besloten het binnenskamers te houden."

"Ontzettend klote"

Nam Gijs van Dam de vlucht naar voren door nu zelf naar buiten te treden? "Laat ik duidelijk zijn dat ik er niet bij was. Niemand was erbij, dus niemand heeft bewijs. Maar wat voor belang zou Jelle erbij hebben zichzelf zo in de nesten te werken?" 

Barend heeft geen contact gehad met Van Dam. "Ik heb zijn gegevens ook niet. Ik kan ook niet zeggen of er meer soortgelijke gevallen bekend zijn. Ik heb vanochtend nog wel een gesprek met iemand van de redactie, die mogelijk een soortgelijk verhaal heeft", aldus Barend.

De presentator voelt zich er "ontzettend klote" over. "Wij probeerden altijd heel vrouwvriendelijk te werk te gaan. Vrouwen boden we na de uitzending taxi's aan of brachten we zelf thuis. Aan jongens dachten we nooit. Dat is naïef geweest."