Fragment

Facebook verwacht miljardenboete vanwege privacyschendingen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Facebook verwacht miljardenboete vanwege privacyschendingen

Facebook rekent op een boete van tussen de 3 en 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) vanwege privacyschendingen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het platform vertelt niet bij welke zaak of zaken het de fout in is gegaan. Facebook wilde alleen zeggen dat de FTC onderzoek doet naar het platform en "de manier waarop we werken met gebruikersdata". Naar alle waarschijnlijkheid speelt het dataschandaal rond Cambridge Analytica een grote rol.

Onderhandelingen nog niet klaar

Facebook zegt dat er nog met de toezichthouder wordt onderhandeld over de boete. "De zaak is nog niet klaar en er kunnen geen garanties worden gegeven over wanneer en onder wat voor voorwaarden er een akkoord komt."

Het bedrijf heeft, vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek, alvast 3 miljard dollar gereserveerd. Facebook heeft in totaal ruim 45 miljard dollar in kas. De kans bestaat dat de veranderingen die het platform van de FTC zal moeten doorvoeren nog veel meer geld gaan kosten.

We praten er over met redacteur Nando Kasteleijn.