Fragment

Rusland blijft onder dopingtoezicht, Spelen mogelijk in gevaar

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rusland blijft onder dopingtoezicht, Spelen mogelijk in gevaar

De Russische antidopingautoriteit is ongeschikt om zelfstandig verder te gaan en blijft onder verscherpt toezicht. Dat heeft de adviescommissie van het wereldantidopingagentschap WADA in Seoul besloten.

Mogelijk komt daarmee de Russische deelname aan de Winterspelen in februari in gevaar. De beslissing daarover ligt nu bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Brazilië

Vlak voor de Spelen van Rio de Janeiro besloot het IOC, tegen adviezen van onder meer WADA in, toch Russen toe te laten. Hoe dat deze keer uitpakt, weten we na het IOC-congres van 5 tot en met 7 december.

De commissie van WADA heeft nog geen toelichting gegeven op het besluit van vannacht. Later deze ochtend volgt een persconferentie.

Volgens sportverslaggever Vlado Veljanoski heeft het besluit te maken met de weigering van Rusland om openheid van zaken te geven. "Dit heeft WADA gedaan omdat de Russen weigeren toe te geven dat er een vanuit de staat gecontroleerd dopingprogramma is geweest de afgelopen jaren in Rusland." Ook willen de Russen geen urinemonsters afgeven voor hercontrole. "Op die punten is het geklapt," aldus Veljanoski.

Toekomst

De Russische minister van Sport Kolobkov sprong in Seoul nogmaals op de bres voor de antidopingorganisatie. Hij garandeerde dat het orgaan in de toekomst onafhankelijk zal blijven werken. 

En de president van het Russisch Olympisch Comité ontkende een vanuit de Staat gestuurd dopingprogramma en sprak over individuele gevallen. Maar beide mannen wisten het wereldantidopingagentschap dus niet te overtuigen.

Na het besluit van het WADA konden aanwezige journalisten de Russen niet meer spreken. De Russische delegatie liet de deur met een klap achter zich dichtslaan.