Fragment

Tientallen gemeenten overwegen 'genderneutraal beleid'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tientallen gemeenten overwegen 'genderneutraal beleid'

Tientallen gemeenten overwegen maatregelen te nemen 'genderneutraler' te worden. Dat blijkt uit een enquête van de NOS waar 150 gemeenten aan mee hebben gedaan. Een klein aantal heeft net als Amsterdam de afgelopen jaren al genderneutrale maatregelen genomen. 

Vorige week introduceerde de gemeente Amsterdam neutrale aanspreekvormen die ambtenaren kunnen gebruiken, om meer rekening te houden met mensen die zichzelf als man noch vrouw beschouwen. 38 gemeenten zeggen daar ook over na te denken. In onder andere Rotterdam, Tilburg en Enschede is het aanpassen van de aanspreekvorm een optie waarover gepraat wordt. 

"De keuze van Amsterdam heeft ons natuurlijk aan het denken gezet", laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten. "Maar overgaan tot concrete aanpassingen doen we nog niet. We moeten eerst nog de nodige gesprekken voeren voordat we eventueel overgaan tot een neutrale aanspreekvorm van onze inwoners. 

"In Almelo is dat al gebruikelijk. Daar vermijden ze, net als in Amsterdam, de aanspreekvorm 'dames en heren' bij speeches. "Net zoals de NS nu spreekt van beste reiziger, houden wij er in onze speeches rekening mee door het publiek op een neutrale manier aan te spreken." Ook in Groningen zijn concrete plannen om de aanspreekvorm neutraal te maken. 

Vier gemeenten die meededen aan het onderzoek zeggen bewust genderneutrale toiletten te hebben op het gemeentehuis. Het gaat om Oss, Enschede, Arnhem en Veenendaal. Zaanstad is van plan het in te voeren. In Tilburg hebben ze op de kermis de mannen- en vrouwentoiletten dit jaar vervangen door neutrale toiletten. 

In Enschede is met verbazing gekeken naar het nieuws uit Amsterdam, vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Grappig dat sommige gemeenten met hun genderneutrale maatregelen in het nieuws komen. Wij kozen een jaar geleden al bewust voor genderneutrale toiletten, maar besloten het niet naar buiten te brengen. Waarom zou je de aandacht willen vestigen op iets wat gewoon normaal zou moeten zijn?"

Bekijk hier de enquête die de NOS naar 150 gemeenten heeft gestuurd.