Fragment

Handelsoorlog tussen VS en EU lijkt afgewend

  1. Fragmentenchevron right
  2. Handelsoorlog tussen VS en EU lijkt afgewend

Een handelsoorlog tussen de VS en Europa lijkt afgewend. Tijdens een bezoek van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, aan president Trump is een deal gesloten.

Op een gezamenlijke persconferentie sprak Trump van een "grote dag voor vrije en eerlijke handel". Ook zei hij dat de VS en de EU partners zijn, geen vijanden en dat er een nieuwe fase is ingegaan in de betrekkingen tussen de VS en de EU.

Juncker zei dat de EU en de VS afspraken hebben gemaakt om de importtarieven op industriële producten te verlagen en de bestaande importheffingen verder af te bouwen. Verder heeft de EU beloofd om veel meer Amerikaanse sojabonen en vloeibaar gas te gaan importeren. En dat is winst voor Trump, omdat hij er Amerikaanse boeren mee tegemoetkomt, zegt correspondent Wouter Zwart. "Dat zijn veelal Trump-stemmers. Zij hebben het zwaar en dreigden ontevreden te worden. Nu krijgen ze een signaal van hun president: 'ik zorg voor jullie, dit heb ik voor elkaar gebokst'."

De dreigende escalatie van het handelsconflict lijkt nu voorbij, zegt Zwart. "Eigenlijk beloven Trump en Juncker om toe te werken naar het afschaffen van importtarieven. Veel harde afspraken hebben we niet gezien, maar er is optimisme."