Fragment

Halsema beëdigd als nieuwe burgemeester van Amsterdam

  1. Fragmentenchevron right
  2. Halsema beëdigd als nieuwe burgemeester van Amsterdam

Amsterdam heeft een nieuwe burgemeester. Femke Halsema is in het stadhuis van de hoofdstad door de commissaris van de koning van Noord-Holland beëdigd. Ze werd vorige maand door de gemeenteraad gekozen.

De 52-jarige Halsema is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam, en daarnaast ook de eerste GroenLinks-burgemeester van de hoofdstad. Na haar beëdiging nam ze de gelegenheid om oud-burgemeester Eberhard Van der Laan te herdenken, die in oktober vorig jaar overleed. "Eberhard was uitzonderlijk", zei Halsema. "Hij was aan het eind van zijn leven samengevallen met de stad."

Het ambt werd na de dood van Van der Laan tijdelijk waargenomen door Jozias van Aartsen. "Zorg goed voor deze stad", zei Van Aartsen in zijn afscheidstoespraak. Hij riep de raad op om de ondermijning door criminaliteit in de stad te stoppen. Van Aartsen verwees daarbij naar recente incidenten, zoals de aanslag op De Telegraaf en de schietpartij in een wijkcentrum, waarbij een jongen van 17 werd doodgeschoten.

Halsema noemde drie punten die zij ziet als haar "grootste opgaven": de aanpak van zware criminaliteit, het verbinden van burgers uit alle delen van de stad en het beschermen van individuele identiteit. "Of het nu een jonge transgender is of een islamitische homoseksueel. U zult mij vinden aan de zijde van mensen die zichzelf willen zijn."

Lek vertrouwenscommissie

De burgemeestersbenoeming verliep niet geheel vlekkeloos: vorige maand werd de vacature opnieuw opengesteld omdat er te weinig geschikte kandidatenwaren. De tweede ronde verliep ogenschijnlijk soepeler. 85 mensen reageerden: 16 vrouwen en 69 mannen.

Daarnaast is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester moest voordragen. Dat gebeurde na publicaties in de media over verdeeldheid in de commissie, terwijl de benoeming strikt vertrouwelijk is.