Fragment

Actiegroep haalt rekenmethode vliegveld Lelystad onderuit: meer geluidsoverlast

  1. Fragmentenchevron right
  2. Actiegroep haalt rekenmethode vliegveld Lelystad onderuit: meer geluidsoverlast

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma erkent dat er rekenfouten zitten in het onderzoek naar de milieueffecten en de daarbij behorende geluidsoverlast van Lelystad Airport. Ze gaat de berekeningen corrigeren, maar verwacht niet dat de fouten gevolgen hebben voor de gekozen aanvliegroutes en voor de opening van de luchthaven in 2019.

Sommige type vliegtuigen maken meer geluid dan door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum was berekend, schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Gevolgen zeer beperkt

Dijksma laat de gegevens herstellen, maar de gevolgen van de fouten lijken zeer beperkt. Ze verwacht niet dat er een nieuw milieueffectrapport moet komen, meldt Omroep Flevoland.

De rekenfouten kwamen aan het licht door de actiegroep HoogOverijssel. Leon Adegeest vertelt in het Radio 1 Journaal dat hij vraagtekens bij de rekenmethode van het ministerie kreeg toen hij zag dat er geen geluidsoverlast nabij Zwolle wordt voorspeld, terwijl de vlieghoogte slechts 900 meter is. "Met een beetje boerenverstand weet je dat dit niet kan kloppen."

Hij ontwikkelde met zijn technisch-academische achtergrond zelf een rekenmechanisme. Eerst werd het weggewuifd, maar nu neemt het ministerie het serieus. Van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma heeft hij nog geen bedankje gehad, aldus Adegeest. 

Lees meer op NOS.nl.