Fragment

2017 was een uitstekend beursjaar

  1. Fragmentenchevron right
  2. 2017 was een uitstekend beursjaar

De AEX heeft een topjaar achter de rug. Een rustig jaar, zonder crisissfeer, zonder koersbewegingen die op een achtbaan lijken, met een gestaag klimmende beursindex. Met een eindstand van rond de 550 punten boekt de Amsterdamse beursgraadmeter een jaarwinst van zo'n 13 procent. 

Dat is de grootste stijging sinds het beursjaar 2013, dat na de crisis de kroon spande met 17 procent winst. De aandelenbeurs is al met al weer terug op het niveau van voor de crisis, want voor standen rond de 550 punten moet je naar de zomer van 2007, of nog verder naar 2001.

De stijgende beurskoersen zijn te danken aan de bloeiende economie, de groei van de wereldhandel en de daardoor oplevende winsten bij bedrijven, vertelt verslaggever André Meinema in het NOS Radio 1 Journaal.

 Het wegebben van spanningen in de eurozone en de opluchting na de verkiezingsuitslagen in Nederland, Frankrijk en Oostenrijk - geen populisme aan de macht - haalden de kou uit de lucht.

Centrale banken

De centrale banken deden een flinke duit in het zakje door het beleid van lage rente en een enorme sloot geld. Door het opkopen van staatsschulden en bedrijfsschulden zwerft er meer dan 2000 miljard euro extra rond op financiële markten. Geld dat op zoek is naar rendement en vooral naar aandelenmarkten vloeide.

Toen deze zomer bij beleggers de gedachte postvatte dat de centrale banken ooit de geldkraan dicht gaan draaien, dipten de beurzen tijdelijk even flink, om vervolgens de opmars te hervatten. Pensioenfondsen vaarden wel bij dit beursklimaat.