Fragment

Zaandam krijgt koekjesrecepten Verkade in handen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zaandam krijgt koekjesrecepten Verkade in handen

Verkade schaaft al meer dan 100 jaar aan recepten voor koekjes, biscuit, chocola en andere zoetigheden. Veel van die recepten komen vandaag in handen van de gemeente Zaandam. Ze moeten alleen nog wel even geheim blijven.

De koekjesfabrikant was ooit één van de grootste werkgevers in de Zaanstreek. Het bedrijfs- en familie-archief wordt vandaag officieel overgedragen aan de gemeente Zaandam. 

En dat is best bijzonder, meent gemeentelijk archivaris Frans Hoving, want het archief vertelt veel over de Zaanstreek. "De geschiedenis van de Zaanstreek is eigenlijk de geschiedenis van de industrie", zegt Hoving. "Voor veel mensen is Verkade een onderdeel van hun levensgeschiedenis. Als werknemer was je naast je dagelijkse werkzaamheden ook lid van allerlei sociale clubs. Zo had Verkade eigen sport- operette- en toneelverenigingen." 

Geheimen

Volgens Hoving bevat het archief een hoop bijzondere stukken. "Veel plaatjesboeken bijvoorbeeld. Verkade was één van de eerste Nederlandse bedrijven met marketingscampagnes waarbij je plaatjes kon sparen."

Ook de ingrediëntenlijsten en bereidingswijzen van koekjes en chocola liggen straks in de archiefkasten. Toch kan de gemeente geen eigen koekjesfabriek beginnen. "We hebben met Verkade afgesproken dat de recepten de komende 100 jaar nog niet in te zien zijn", aldus Hoving in het NOS Radio 1 Journaal.