Fragment

Voedselverspilling in ziekenhuizen kan de helft minder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voedselverspilling in ziekenhuizen kan de helft minder

Ziekenhuizen gooien bijna de helft van het voedsel weg. Door het slimmer en moderner aan te pakken, kunnen ze die voedselverspilling met de helft verminderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wageningen Universiteit. 

Ziekenhuizen die op een traditionele manier koken voor patiënten moeten veel weggooien. Ruim 40 procent van de warme maaltijden belandt in de prullenbak. Bij ziekenhuizen die het op een modernere manier doen, is dit bijna de helft minder. Per ziekenhuis kan zo ongeveer 50.000 tot 150.000 euro worden bespaard.

00:0003:27 

Han Soethoudt van de Wageningen Universiteit vertelt dat diepvriesmaaltijden vooral heel praktisch zijn voor ziekenhuizen. Het bespaart tijd en minder voedsel hoeft worden weggegooid, bijvoorbeeld omdat mensen zelf, vlak voordat het tijd is om de maaltijden op te warmen, aan kunnen geven of en hoeveel honger ze hebben. Handig is ook dat patiënten uit meer soorten maaltijden kunnen kiezen. De maaltijden smaken ze beter en mensen eten meer, vertelt de onderzoeker.

Meer hierover op NOS.nl