Fragment

Marnix kwam een jaar z'n straat niet uit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marnix kwam een jaar z'n straat niet uit

De meeste dertigers willen niks liever dan reizen. Het liefst zo ver en avontuurlijk mogelijk. Videomaker Marnix Haak beleefde voldoende avontuur dicht bij huis: hij kwam een jaar lang zijn straat niet uit en legde zijn belevenissen in de Javastraat in Amsterdam-Oost vast in zijn vlog Jaffa Jaffa.

Vandaag om half vijf mag hij de straat eindelijk uit. Zijn project zit erop.

Minikosmos

Haak kende anderhalf jaar na zijn verhuizing eigenlijk niemand. Dat bracht hem op het idee voor dit project. Doordat hij zichzelf verbood te straat te verlaten, moest hij wel zijn buren leren kennen, zo bedacht hij.

Hij nam ontslag en begon een crowdfundingactie om rond te komen.  "Maar ik werk nu harder dan voorheen," voegt hij daar aan toe.

Het lukte hem gemakkelijk om zich een jaar lang te vermaken. "De Javastraat is eigenlijk een minikosmos." De vlogger begon echter wel het contact met zijn vrienden te missen. "Ik kon een vriend in Eindhoven niet bezoeken toen hij vader werd of op bezoek bij mijn vrienden, die twee straten hiervandaan woont."

Overtreding

Eén keer overtrad hij zijn eigen opsluiting, voor een buurvrouw in een rolstoel, die 80 meter in een zijstraat van de Javastraat woonde. "Ik deed dit project vrijwillig, maar er zijn mensen die niet vrijwillig hun straat uit kunnen," vertelt hij. Toen het bergafwaarts met haar ging, kon ze de Javastraat niet meer bezoeken en Haak zien. "Ik besloot haar te bezoeken om afscheid van haar te nemen." Een dag later overleed ze.

Wat hij als eerste gaat doen nu zijn project er op zit? Op de fiets naar Bloemendaal en een symbolische duik in de Noordzee nemen.

Lees meer bij NOS op 3.