Fragment

Hoe snel smelten onze gletsjers?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe snel smelten onze gletsjers?

Extreem hoge temperaturen, verdorde grasvelden en bosbranden die maar moeilijk zijn te blussen. Het kwam deze zomer allemaal voorbij. Deze agressieve houding van Moeder Natuur gaat door klimaatverandering steeds regelmatiger terugkomen.

Tot nu toe lijken de problemen nog oplosbaar. De branden zijn onder controle, er is water om de grasvelden te besproeien en de airco kan aan. Maar er bestaat niet voor alles zo'n voor de hand liggende oplossing: het smelten van de gletsjers is lastiger tegen te gaan.

Op een plek in Italië is dat duidelijk zichtbaar, of misschien beter gezegd: nauwelijks zichtbaar. De Calderonegletsjer, de zuidelijkste ijstong van Europa, heeft het moeilijk. Sinds het begin van het industriële tijdperk is het oppervlak van de ijsmassa met de helft afgenomen en het volume ervan zelfs met 92 procent. Als de temperaturen blijven stijgen, zal er binnen tien jaar helemaal niets meer van over zijn. Italië-correspondent Mustafa Marghadi nam een kijkje bij deze gletsjer en vertelt er over in het NOS Radio 1 Journaal.