Fragment

Wilde dieren spotten op de Hoge Veluwe kan nu ook vanuit de luie stoel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wilde dieren spotten op de Hoge Veluwe kan nu ook vanuit de luie stoel

Nationaal Park De Hoge Veluwe start vandaag met het online project Snapshot. Het park heeft zoveel foto's van de wilde dieren daar, dat ze die niet allemaal kunnen bekijken. Vanaf nu kan iedereen thuis helpen dieren tellen.

Verspreid door het wildpark staan circa zeventig cameravallen opgesteld die automatisch een foto of film maken als er iets beweegt. Al deze camera's produceren sinds 2013 meer dan een miljoen foto's per jaar en er zijn niet genoeg vrijwilligers om al deze foto's te bekijken en te bepalen welke diersoorten er op te zien zijn. En dat wil het park graag weten vanwege een wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met Wageningen University.

Fotoreeks

"Heel veel foto's zijn nog nooit bekeken. Die staan nog in het systeem zonder dat we weten wat er op staat", vertelt Meia van der Zee van de universiteit. "We willen weten welk dier op welk tijdstip waar was en met hoeveel soortgenoten. Daarmee kun je heel veel te weten komen over het gedrag van de dieren en dat kun je weer koppelen aan andere data, zoals bezoekersaantallen of plantenmetingen."

Van der Zee verwacht dat het een populair project gaat worden. "Iedereen kan meedoen, je hoeft niet veel van de natuur te weten of in het park geweest te zijn." Om fouten eruit te kunnen filteren wordt dezelfde foto aan meerdere mensen getoond.

Mensen die willen meehelpen kunnen dat doen via de website www.hogeveluwe.nl/snapshot. "Daar krijgen ze een fotoreeks te zien en dan kun je in een door ons opgestelde lijst de diersoort die je ziet uitkiezen. Verder kun je aangeven wat het dier doet en hoeveel het er zijn en of er jonge dieren te zien zijn."