Fragment

"Noord-Korea kan zo'n vliegdekschip nog niet tot zinken brengen."

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Noord-Korea kan zo'n vliegdekschip nog niet tot zinken brengen."

Noord-Korea viert vandaag de Dag van het Leger. Dat terwijl het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson onder begeleiding van andere oorlogsschepen koers zet naar Noord-Korea. En Pyongyang al heeft gedreigd het schip met 1 klap tot zinken te brengen. 

Sico van der Meer, Noord-Koreaspecialist, denkt niet dat dat gaat gebeuren. Volgens hem kan het land nog niet zo precies een schip laten zinken. "Het is propaganda en bluf. De wereld naar je laten kijken met spierballentaal. Noord-Korea kan zo'n vliegdekschip nog niet tot zinken brengen."

Moeten we ze dan niet zo serieus nemen? “Ze hebben kernwapens, een enorm leger, en onderdrukken de eigen bevolking, maar een tikkeltje relativering mag ook wel. Het is geen grootmacht, de economie is slecht, het is geen land dat de VS met kernwapens kan bombarderen of een vliegdekschip kan doen zinken.”

Volgens de specialist houden inlichtingendiensten de dreigementen goed in de gaten, maar het is wel lastig omdat het land zo gesloten is. "Noord-Korea is een land dat van onvoorspelbaarheid zijn motto heeft gemaakt."