Fragment

EU: nog geen reden om uit atoomakkoord met Iran te stappen

  1. Fragmentenchevron right
  2. EU: nog geen reden om uit atoomakkoord met Iran te stappen

De Iraanse schending van het atoomakkoord uit 2015 is "niet aanzienlijk" en kan nog worden omgedraaid. Dat zegt EU-buitenlandchef Mogherini, die vandaag met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken sprak over Iran. Wat de Europese Unie betreft is de overtreding geen reden om het atoomakkoord op te zeggen en sancties in te stellen tegen Iran.

Begin deze maand werd bekend dat Iran een grotere voorraad laagverrijkt uranium heeft dan volgens de Iran-deal is toegestaan. Mogherini vindt die overschrijding betreurenswaardig, maar omkeerbaar. "De deal is er niet goed aan toe, maar nog wel in leven. Dus we hopen dat Iran de stappen terugdraait en nodigen het land ook uit om dat te doen", zegt Mogherini.

De deal, waar de VS vorig jaar eenzijdig uit stapte, is erop gericht om de nucleaire activiteiten van Iran in te perken. In ruil daarvoor worden de internationale sancties tegen Iran verlicht. Maar de laatste tijd groeiden de spanningen tussen Iran en westerse landen.

De Franse president Macron heeft zich opgeworpen als bemiddelaar. Jurgen van den Berg praat er over met Frankrijk-correspondent Frank Renout.