Fragment

Meer meldingen van discriminatie bij College voor de Rechten van de Mens

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer meldingen van discriminatie bij College voor de Rechten van de Mens

Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn vorig jaar meer meldingen van discriminatie binnengekomen. Het waren er ruim 3000, bijna duizend meer dan in 2015. 

Ruim een kwart een kwart van de meldingen gingen over discriminatie vanwege ras of afkomst. Daarna volgen discriminatie vanwege handicap of chronische ziekte en vanwege geslacht. 

 "Wij denken dat mensen in toenemende mate te maken krijgen met het feit dat wij in de Nederlandse samenleving daar kennelijk onderscheid naar willen maken. En dat is wél verboden", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Ze geeft discriminatie bij het solliciteren naar een baan als voorbeeld. "Het meest bekende voorbeeld is de persoon die onder de naam Henk Jansen een cv stuurt en zegt dat hij graag bij een bedrijf stage wil komen lopen. Die brief wordt ook verstuurd met hetzelfde mooie cv van dezelfde persoon maar met de naam Rachid", Van Dooijeweert. 

Op de brief die is verstuurd door Henk Jansen komt direct een reactie met een uitnodiging voor een gesprek. "Maar de brief die door Rachid is ondertekend, krijgt een mailtje dat de plaats al is vervuld. Dan is het qua tijdstip zo dat er wel heel duidelijk iets aan de hand is."