Fragment

Steeds meer wild wordt doodgereden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Steeds meer wild wordt doodgereden

Elke maand worden er zo'n 500 reeën, dassen, wilde zwijnen, boommarters en ander groot wild doodgereden. Dat is een kwart meer dan vorig jaar.

Tot en met 16 augustus registreerde de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) 3746 dode dieren, zegt voorzitter Gijs van Aardenne in De Telegraaf. Hij denkt dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt, omdat alleen Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Noord-Holland de aantallen bijhouden.

Hoog tijd dus voor een landelijke, uniforme registratie van aangereden wild, zegt Van Aardenne. "Zonder dat krijg je nooit heldere cijfers en een betrouwbaar beeld. Als we weten waar de problemen het grootst zijn, kunnen faunabeheerders maatregelen nemen. Maar door decentralisatie van de Natuurwetgeving bepaalt elke provincie zelf de aanpak."

Minder ervaren

Ruben Vermeer is boswachter op de Sallandse Heuvelrug. Hij herkent het beeld dat de SWN schetst, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik reed net naar kantoor en heb onderweg zes egels en twee eekhoorns op de weg zien liggen. Dat past in principe bij de tijd van het jaar, want veel dieren hebben jongen gehad en die zijn minder ervaren. Maar zo veel als vandaag is wel een beeld dat ik in andere jaren niet zag."